Козите са разпространени из целия свят. Смята се, че те са били опитомени около 7000 г.пр.н.е. някъде в Азия. Отглеждат се, както заради месото си, така преди всичко, заради млякото, което освен, че е много вкусно, е с по-висока масленост от кравето.
Това превръща козите в истински мореплаватели през периода на Великите географски открития, когато много от тези животни са живели на корабите, за да снабдяват екипажа с прясно мляко. В този ред на мисли, без да има пряка връзка, ще споменем, че те са и отлични плувци.
Друг интересен факт е, че козите много добре виждат в тъмното. Вероятно това в комбинация с рогата и копитата ги превръща според Църквата в "дяволски животни".
Именно на тези рогати изследователи, дарени с огромна смелост и любопитство, трябва да благодарим и за откриването на кафето. Според легендата, докато пасял козите си, етиопският пастир Калдим забелязал, че след като те си похапнат от храсти с яркочервени плодове, стават необичайно бодри и енергични. И това продължавало не само през деня, но дори и през нощта! Калдим решил да опита ефекта върху себе си, като залял червените плодове с вода, но напитката била неприятна за пиене и той хвърлил клоните на храста в огъня. Оттам обаче се разнесъл омайващ аромат. Пастирът изгасил огъня, а изпечените зърна отново залял с вода. Когато опитал напитката, той открил, че вкусът ѝ, макар и горчив, е приятен. Но не това била най-голямата изненада. След изпиването на една-две чашки Калдим бил обзет от необичайна бодрост, която не го напуснала цяло денонощие...
Козичката на "Papo" е изключително реалистична. Тя прави впечатление с множеството си детайли, прецизната изработка и специфичната, активна поза на животното, която му придава одухотвореност.
Фигурката е част от колекцията "Животните във фермата", която ни запознава отблизо с различните видове и породи домашни животни.